Skip to main content
Koffieoogst

Van bes tot boon en van boon tot koffie

By 7 juli 2022augustus 15th, 2022No Comments

Jouw kopje koffie. Weet jij waar het vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd voordat het vanuit de zak in jouw koffieapparaat gaat? Bij Pure Africa houden we van transparantie. Daarom nemen we je de komende maanden mee in het proces van bes tot boon en van boon tot koffie.

Meerdere keren per jaar bezoeken wij de coffee washingstations in Rwanda en Burundi. Samen met de koffieboeren steken wij deze dagen onze handen uit de mouwen. Zo weten wij precies hoe onze koffie wordt geproduceerd. Bessen plukken, wassen, drogen en sorteren. Voordat jij jouw koffiebonen kunt gebruiken, gaan er een heleboel stappen aan vooraf.

‘Wist jij bijvoorbeeld dat het productieproces bijna een jaar duurt?’

September

In september start de flowering. De koffiestruiken staan in deze maand adembenemend mooi in bloei. Na de bloei start het ontkiemingsproces. De struiken beginnen aan een nieuwe landing bessen. Rond april zijn de bessen klaar om geplukt te worden. 

‘Gemiddeld levert één volwassen koffiestruik 5 tot 10 kilo bessen per jaar op’.

Grondige selectie van de beste koffiebonen

April 

Eind maart/begin april worden de bessen geoogst. Elke koffieboer verzamelt zijn eigen bessen en brengt deze vervolgens naar het aangesloten coffee washingstation. In Rwanda en Burundi werken we met verschillende coffee washingstations samen. Deze coöperaties verzamelen alle bessen uit het gebied, wegen en bepalen de kwaliteit van de oogt en betalen de boeren direct uit. 

Mei tot juli 

De bessen beginnen met een bad. Ze worden gewassen en geselecteerd op kwaliteit. Vervolgens worden ze met behulp van een depulping machine ontpulpt; de bonen worden uit de bes gehaald. De pulp van de bessen wordt vervolgens gebruikt als bemesting voor de koffiestruiken. Zo gebruiken we de hele bes. 

‘We gebruiken de hele bes’.

De volgende stap is de fermentatietank. De bonen gaan de tank in, waarna ze door een lange waterstroom zwemmen. Onderweg worden de bessen nogmaals gewassen en geselecteerd op hun kwaliteit. 

Nadat de bonen zijn geselecteerd, worden ze in hun huls op de droogbedden gelegd. Met het drogen brengen we het vochtpercentage van de boon terug tot 11 á 12 procent. Het laten drogen van de bonen duurt vaak meerdere weken. Werknemers op het washingstation keren meerdere keren per dag de bonen om, zodat ze aan alle kanten voldoende zonlicht krijgen.

Na het drogen verlaten de bonen het coffee washingstation en worden ze overgebracht naar een dry mill. Hier worden de hulzen van de bonen losgemaakt met een machine.

‘Wat overblijft zijn groene koffiebonen’.

Augustus 

De groene koffie gaat de laatste selectieronde in. Beschadigde bonen worden verwijderd. Daarna worden de bonen die door de selectie zijn gekomen, klaargemaakt voor export. 

Benieuwd hoe dit proces er in de praktijk uitziet? Bekijk dan onze video. 

Washing station Sholi

Na een aantal weken rust in de opslag van het coffee washing station wordt de koffie vervoerd naar een mill. Hier wordt de huls waarin de boon gedroogd is, verwijderd. Hierna vindt opnieuw een selectie plaats waarin de bonen die er niet mooi uitzien, worden verwijderd. De koffiebonen worden op verschillende momenten beoordeeld op kwaliteit. Dit vinden we erg belangrijk. Zo drink jij de beste kwaliteit koffie!

Het beschermen van de groene koffie 

De overgebleven groene koffie wordt verpakt in een beschermende verpakking en daarna in een jutezak. Zo is de koffie tijdens de reis beschermd tegen luchtvochtigheid en een schommelende temperatuur. Eén zo’n zak, een baal koffie, weegt 60 kilo. Het is ongelofelijk dat sommige laders deze balen op hun schouders dragen bij het vullen van de containers. 

Voordat de containers mogen uitvaren naar Antwerpen of Rotterdam zijn een flink aantal documenten nodig: 

  • Factuur
  • Pakbon 
  • Certificate of origin 
  • Phytosanitary certificate 
  • Bill of lading 
  • Weight note 
  • Quality certificate 

Pas als al deze documenten in orde zijn, mag de koffie worden geëxporteerd. 

Guillaume

Cupping

Een belangrijke stap in dit proces is het cuppen van de koffie. Met cuppen testen we de kwaliteit en het smaakprofiel van de koffie. Is de kwaliteit van de koffie zoals we hebben afgesproken in het contract? 

Voordat de koffie per vrachtwagen en vervolgens per schip naar Nederland komt, ontvangen wij een pre-shipment sample vanuit de koffiecoöperatie. Dit is een halve kilo groene koffie die we in Nederland toetsen op de afgesproken overeenkomst. Voldoet de cupping score aan de afspraken en zitten er geen fouten in het smaakprofiel? 

Op basis van het cupping proces bepalen we van elke koffie het profiel. Hierin staat de cupping score (deze ligt tussen de 1 en 100), de smaakeigenschappen en de herkomst van de koffie. Ligt de cupping score ver onder de afgesproken waarde, dan wordt de koffie afgekeurd en niet naar Nederland verscheept. 

Naar de havens

Vanuit Rwanda en Burundi wordt de koffie over land vervoerd naar de havens van Dar es Salaam en Mombasa. Vooral het eerste deel van het transport is erg duur. Dit komt doordat een chauffeur met een container koffie zomaar 10 dagen onderweg kan zijn naar de haven. 

Transport over zee

Als de chauffeur de haven heeft bereikt, kan het soms nog een week duren voordat de container mag worden gelost. Als het dan zover is, worden de containers op grote vrachtschepen gezet en varen ze uit naar Antwerpen of Rotterdam. Gemiddeld duurt de tocht over zee tussen de 3 en 5 weken. In de haven van Rotterdam wordt de koffie ingeklaard en beginnen ze aan het laatste deel van de reis. 

Fact: In 2021 verscheepten wij 7 containers vanuit Afrika naar Nederland. In 2022 is dit meer dan verdubbeld en gaan er 16 containers deze kant op. Dit komt neer op 320.000 kilo koffie. Een resultaat waar we ontzettend trots op zijn! 

Extra kwaliteitscontrole 

Zodra de groene koffie per vrachtwagen vanuit de havens is aangekomen in Middelburg worden er opnieuw samples getrokken om te controleren of de kwaliteit overeenkomt met de eerdere samples. Op het moment dat de kwaliteit voldoet, worden de verschillende groene koffies verwerkt in melanges. Hieruit ontstaan onze verschillende karakters, zoals bijvoorbeeld de Vurige Krijger, de Waaghals en de Wildebras

Koffiebonen proefpakket van Pure Africa met 5 x 500 gram Afrikaanse koffie

Naar de branderij 

De melanges worden in grote zakken van 600 kilo naar de branderij gebracht waar de bonen gebrand en verpakt worden. Vervolgens gaan de zakken koffie naar ons magazijn in Deventer. Hier slaan we de gebrande koffie op voordat we de bonen naar jou sturen. Omdat we altijd met vers gebrande koffie werken staat de koffie hier gemiddeld zo’n twee weken. Dit is de perfecte tijd om de smaak van de koffie verder te ontwikkelen na het branden.

Meer weten over de koffie van Pure Africa? Neem contact met ons op of schrijf je in op de nieuwsbrief.