Skip to main content
MicrokredietenRwandaVerstrekte microkredieten

Vénuste Ndimukaga | koffieplantage | €1.000,-

By 29 mei 2018oktober 25th, 2018No Comments

Het maandinkomen van Vénuste is ongeveer €100,-. Dit hangt ook af van het seizoen omdat hij koffie verbouwt. In de maanden maart t/m juni is zijn inkomen hoger, de rest van het jaar lager. Naast koffie verbouwt Vénuste ook cassave en bonen. Dit doet hij vooral om voor eten voor het gezin te zorgen. De lening wordt geïnvesteerd in de koffieplantage omdat dit het gewas is waarmee hij meer geld kan verdienen.

Lening verstrekt in mei 2018

Op het moment dat we Vénuste bezoeken heeft hij net de dag ervoor te horen gekregen dat zijn aanvraag is goedgekeurd. Hij bespaart zich in twee jaar tijd ongeveer €400,- aan rente. Dat is nogal een bedrag als je bedenkt dat zijn gemiddelde inkomen €100,- is. Leuk feitje is dat Vénuste de lening heeft aangevraagd omdat hij ervan hoorde via Mutemberezi, een van de andere boeren in de omgeving met een Pure Africa lening.

Door deze lening verwacht Vénuste zijn inkomen te kunnen verhogen van €100,- naar €150,-. Dat lijkt nog behoorlijk bescheiden te zijn. De staat van zijn plantage is goed. Op basis van onze ervaringen met andere boeren moet het mogelijk zijn om het inkomen te verdubbelen. We gaan het in de gaten houden!

 

Grote familie

Vénuste heeft veel mensen om voor te zorgen. Zijn eigen gezin bestaat uit hemzelf, zijn vrouw en zeven kinderen. Maar hij zorgt ook voor de vier kinderen van zijn overleden broer. Dat moet behoorlijk moeilijk zijn met een maandinkomen van zo’n €100,-.

Extra inkomen komt uit de verhuur van een huis in zijn dorp.

Update september

Na vier maanden heeft Venuste de eerste €20,- rente betaald en ook €20,- afgelost. Hij heeft de lening nog maar pas geleden afgesloten, dus dat gaat prima. Bij een volgend bezoek zullen we erachter komen of zijn oogst door de lening al is verbeterd.