Skip to main content
Koffie inkoop

Verdubbeling direct trade koffie in 2020

By 19 februari 2020oktober 6th, 2020No Comments

In 2018 begonnen we met direct trade koffie. Het begon klein met 2.040 kilo. Dit werd 13.442 kilo in 2019. De in 2019 geïmporteerde koffie is De Waaghals waarvan je nu kunt genieten. In 2020 is het ons doel om de import te verdubbelen naar 34.000 tot 38.000 kilo ruwe koffie.

Waarom direct trade?

De wereldmarktprijs is op dit moment ongeveer $2 per kilo ruwe koffie. Boeren in de landen waar wij werken krijgen soms zelfs maar $1,70. Bij verschillende coöperaties zijn we tot de conclusie gekomen dat $3,40 per kilo precies voldoende is om uit de kosten te zijn. Om de winst eerlijker te verdelen betaalt Pure Africa $5,- per kilo voor koffie die net iets onder de allerbeste kwaliteit zit.

In 2019 kochten we direct trade koffie in Rwanda
In 2019 kochten voor het eerst een grote hoeveelheid koffie direct trade in.

Dilemma van de koffiecoöperatie

Voor de meeste koffiecoöperaties is het onmogelijk om direct aan bedrijven buiten Afrika te verkopen. Het resultaat is dat ze vaak voor het dilemma staan om de koffie verliesgevend te verkopen aan een lokale opkoper of helemaal niet te verkopen.

De lokale opkoper die wel internationale contacten heeft verkoopt de koffie door met een winstmarge. Het resultaat is dat boeren niets van deze winst terugzien.

Ando bezocht Rwanda in november 2019 om direct trade koffie in te kopen
Ando bezocht Burundi eind 2019 om direct trade koffie in te kopen

Ambitieuze doelstelling voor 2020

De lat ligt hoog met 34.000 kilo direct trade koffie in 2020. Een deel van de verkopen is vervanging van bestaande verkoop. Zo zal onze Vurige Krijger vanaf eind dit jaar een direct trade koffie zijn. We zien dat De Waaghals snel in populariteit toeneemt door een combinatie van smaak en het verhaal dat erbij hoort.

Het is voor Nederlandse koffiebranders mogelijk om bij Pure Africa ruwe koffie in te kopen. De vraag naar ruwe koffie waarvoor een goede prijs is betaald stijgt. Het échte verhaal achter de koffie wordt steeds belangrijker.

Onze doelstelling is om in 2022 alle koffie die je bij ons koopt als direct trade koffie in te kopen. Wil je met jouw bedrijf overstappen naar direct trade koffie? Neem dan hier contact met ons op. Wil je thuis meteen direct trade koffie gaan drinken? Bestel De Waaghals hier.

Update direct trade koffie in 2020

We zijn er trots op dat we onze doelstelling hebben gehaald. In 2020 importeren we 76.800 kg koffie. Dit komt door de toegenomen verkoop van onze eigen Waaghals koffie. Een andere belangrijke factor is dat we een aantal aanbestedingen hebben gewonnen. Ons transparante verhaal over direct trade koffie is belangrijk geweest in het winnen van de aanbestedingen. Ook in 2021 gaan we meedoen aan aanbestedingen om de impact van onze direct trade verder te laten toenemen. 

De wereldmarktprijs is momenteel ongeveer $2,20. Wij betalen koffiecoöperaties $5 per kilo. In 2020 hebben we de cooperaties waar wij inkopen $215.000 meer betaald dan ze normaal gesproken volgens de wereldmarktprijs betaald krijgen. Het maakt voor de coöperaties het verschil tussen aanmodderen en winstgevend zijn. 

Een minpuntje is dat het niet gelukt is om koffie te importeren uit Burundi. Door de situatie rondom Covid was het niet mogelijk om naar Burundi te reizen. Dit was wel nodig om de details van de inkoop uit te werken met de coöperaties. We hopen dat dit in 2021 alsnog lukt.