Skip to main content
Koffie inkoopRwanda

We schalen import uit Rwanda op: $300.000 extra omzet voor koffieboeren

By 6 augustus 2021augustus 30th, 2021No Comments

In 2020 hebben we 4 containers met koffiebonen uit Rwanda geïmporteerd en dit jaar schalen we de import op. We hebben de contracten gesloten om 6 containers uit Rwanda te importeren. Door direct in te kopen bij koffieboeren en hen een eerlijke prijs te betalen, creëren we nog meer impact dan vorig jaar!

We importeren 7 containers koffie uit Afrika

Het was een relatief mager seizoen voor Rwanda. Veel oogsten mislukten door de weersomstandigheden; bessen raakten beschadigd door hagelstenen. Ook viel op veel plekken de regen te laat. Effecten van klimaatverandering worden lokaal zichtbaar. Door direct in te kopen voor een eerlijke prijs bij koffiecoöperaties, maken we voor koffieboeren het verschil en stimuleren we lokaal ondernemerschap. We betalen ongeveer 2 á 2,5 dollar meer per kilo koffie dan de gemiddelde wereldmarktprijs. Dat betekent dat koffieboeren in Rwanda vorig jaar tussen de 160.000 en 200.000 dollar extra omzet ontvingen in Rwanda. Dit jaar importeren we ook een container uit Burundi (we zijn momenteel de samples aan het testen), waardoor we 7 containers importeren uit Afrika en de koffieboeren 300.000 dollar extra omzet genereren!

De koffie verschepen

Alle koffie uit Rwanda is geoogst en wordt momenteel klaargemaakt voor transport. We verwachten de koffie nog deze maand te kunnen verschepen vanuit Rwanda. De container uit Burundi volgt in september/oktober. Gemiddeld komen de containers 6 weken later aan in Nederland, maar ervaring leert dat het langer duurt.

Investeren in de lokale economie

Op de foto zie je Aimable van koffiecoöperatie Sholi met Ando in Rwanda, waar zij het importcontract tekenden bij Sholi. Daarnaast hebben we ook overeenkomsten gesloten met coöperaties Juru en Nova én is Justus in Burundi geweest om koffiecoöperaties te bezoeken. Een aantal hebben we geselecteerd en de samples worden momenteel getest en geproefd. We geloven in een eerlijke keten waarin iedereen verdient naar de waarde die hij/zij toevoegt. Door de boeren op te zoeken, met hen in gesprek te gaan, te luisteren naar hun behoeftes en te investeren in hun lokale economie, zijn we echt in staat om een positieve verandering in gang te zetten.

Minder schakels = minder verspilling in marges = meer winst voor koffieboeren

Veel koffie wordt nog verhandeld onder de kostprijs. Wij kopen direct in bij de coöperaties voor een eerlijke prijs en houden controle over de hele keten. Daarmee weet je zeker dat de opbrengst van onze koffie uiteindelijk bij de boer terecht komt. Door rechtstreeks in te kopen bij boerencoöperaties, zijn er minder schakels en creëren we meer transparantie in de keten. Er is minder sprake van verspilling in marges waardoor we investeren in de lokale economie rondom de hardwerkende boer die een eerlijke prijs verdient. Dat is onze ogen heel normaal. Daarom doen wij er alles aan om dit mogelijk te maken. Elke dag opnieuw.