Waaghals koffiebonen – 750 gram

14,6516,17
excl. BTW - of abonneer

  • Living Income Reference Price betaald aan koffieboeren
  • van elke kilo €1,- naar microkredieten

De Waaghals is een sterke koffie met tonen van spijs. Het is een blend van twee koffies uit Rwanda die erg geschikt is voor elke dag. De volle body en frisse, niet te bittere, smaak zorgen ervoor dat dit een koffie is die op elk moment goed smaakt.

Coöperaties:

Sholi & Juru

Sterkte bonen:

Bestel per doos

⎪Coffee • Character • Change⎪

16,17

Eenmalig of abonnement:
Productaantal Prijs per stuk
10+ 14,65

Artikelnummer: PA000575 Categorie: Tags: , , , ,

Beschrijving

Coöperaties:

Sholi & Juru

Sterkte bonen:

Land van herkomst:

Rwanda

Smaaktonen:

Noten, vanille, cacao

Mooi aan De Waaghals is dat we de koffiecoöperatie direct een goede prijs voor hun koffie betalen. Waar ze momenteel op de wereldmarkt hun koffie onder de kostprijs moeten verkopen betalen wij een winstpremie van 46% bovenop de kostprijs. Dat is ruim twee keer zoveel als de wereldmarktprijs en 86% meer dan de wereldmarktprijs + Fairtrade premie. De prijs die we betalen komt in overleg met de coöperatie tot stand. Alleen als we goed samenwerken en de opbrengst eerlijk verdelen kunnen we ook in de toekomst blijven genieten van goede koffie.

Hoe ontdek je de beste koffies? Door naar Afrika te reizen en koffieplantages te bezoeken. Onze reizen naar Afrika hebben ons veel geleerd over koffie en hoe je de goede en minder goede koffieplantages van elkaar onderscheidt. Een probleem waar we in Rwanda vaak tegenaan lopen is de zachtheid van de koffie. Voor een gewone dagelijkse kop koffie zijn de meeste Rwandese koffies eigenlijk te subtiel. Dit doet niets af aan de consistent hoge kwaliteit. Maar ja, naast kwaliteit wil je ook smaak. Uiteindelijk zijn we tot een optimaal compromis gekomen.

Sholi en Juru coöperaties

De koffies van Juru en Sholi kennen we al enkele jaren. De koffie van Sholi is kwalitatief zeer goed goed, maar het ontbreekt een beetje aan pit. Een hele subtiele koffie met een volle body. De koffie van Juru is juist extreem pittig van smaak. Voor een paar kopjes is dat heel verassend en spannend, maar hij is nogal overweldigend. Daarom hebben we de 100% Arabica koffiebonen van Juru en Sholi met elkaar gemengd in een 50/50 blend. Hieruit is een krachtige koffie ontstaan die je heel goed als je dagelijkse koffie kunt drinken.

Eerlijke koffie

De Waaghals is onze eerste stap naar een volledig eerlijke en transparante koffieketen. Een aantal grote koffie multinationals domineren de wereldwijde koffiehandel. Hun inkoopmacht is zo groot dat zij ermee wegkomen boeren structureel te weinig te betalen. Een fairtrade premie is op papier heel mooi, tenzij je de prijs naar beneden onderhandelt om vervolgens alsnog een premie te betalen.

Na wassen moet koffie minimaal 48 uur drogen

Kostprijs coöperatie

Dit móet anders. Wij hebben de kostprijs van de koffie met de coöperaties berekend. Die is $3,40 waarvan ongeveer $2,20 naar de boeren gaat als inkoopprijs voor koffie. $1,20 per kilo moet de kosten dekken voor het wassen, drogen en verpakken van de koffie.

Pure Africa betaalt $5,- per kilo zodat de coöperatie een brutomarge van 32% heeft. Vooral de Juru coöperatie heeft het al jaren moeilijk. Zij sluiten jaarlijks leningen af tegen gemiddeld 18% rente om hun boeren te betalen voor de oogst. Daarna lukt het vaak slecht om de oogst internationaal en voor een goede prijs te verkopen. Jaarlijks terugkerende liquiditeitsproblemen zijn het gevolg. Hoewel onze volumes nog flink moeten toenemen om echt een verschil te maken willen we de komende jaren volgen welk effect het betalen van een hogere prijs heeft op de coöperatie.

Fairchain koffiebonen

Met deze stap maken we onze koffiebonen fairchain. Doordat we direct contact hebben met de koffiecoöperatie weten we zeker dat zij de prijs betaald krijgen die wij betalen voor de koffie.

“Lekkere koffie, mooie missie, vlotte en
vriendelijke zakelijke samenwerking”
We scoren een 4.8/5 op google review
en daar zijn we heel trots op!
microkrediet sticker
Onze impact

Microkredieten bereikbaar maken voor Afrikaanse ondernemers

Van iedere kilo koffiebonen gaat 1 euro naar microkredieten. Zo investeer je met elke kop koffie in de toekomst van Afrikaanse koffieboeren.