Skip to main content

We verstrekken microkredieten
waarmee boeren investeren in hun koffieplantage

Verschil maken met microkredieten

Boeren die willen investeren en daarvoor een lening afsluiten bij een normale bank betalen 25% rente. Niet bij Pure Africa. Boeren betalen 6% rente om de kosten van de bank te dekken.

Dit doen we door de bank kosteloos funding voor microkredieten ter beschikking te stellen. Zo kunnen boeren lange termijn investeringen doen.

1

€1,- per kg

Van elke kilo koffie die je bij ons koopt gaat €1,- naar de Pure Africa Foundation ten behoeve van het verstrekken van microkredieten.
2

0% lening Afrikaans bank

Onze partnerbanken in Afrika lenen tegen 0% van de Pure Africa Foundation. Afrikaanse microfinanciering banken lenen normaal gesproken tegen 8-15% rente van een NGO of Westerse bank.
3

Aanvraag van de boer

Koffieboeren doen een aanvraag voor een lening. Ze bepalen zelf hoe ze het geld investeren. Wij geloven in ondernemerschap, de boer weet het beste hoe hij/zij het geld moet investeren.
4

Twee jaar om terug te betalen

Na het afsluiten van de lening heeft de boer twee jaar de tijd om de lening af te lossen. Gedurende de looptijd betaalt de boer 6% rente op jaarbasis over het uitstaande bedrag.
5

Steeds opnieuw uitlenen

Zodra de lening is afbetaald komt de funding weer vrij. Het geld wordt dan opnieuw uitgeleend aan een andere boer. Zo blijven we steeds ondernemen met het geld en daarvan profiteert de koffieboer.
Afbeelding over microkredieten van Pure Africa

Lees het verhaal van Jean Bosco

Jean Bosco heeft 1 miljoen Francs geleend, ongeveer €1.000,-. Hij betaalt de lening in twee jaar af. De rente over die periode is zo’n €90,-. Als hij naar een normale bank zou gaan moet hij over dezelfde periode ongeveer €450,- rente betalen.

We geloven in de kracht van ondernemers

Dit is Jean Bosco

Hij is boer in Rwanda en woont niet ver van de stad Gitarama in het westen. Hij wil zijn boerenbedrijf uitbreiden om zijn inkomen te vergroten. Schaalvergroting is nodig in Rwanda. Jean Bosco wil land kopen om een hele nieuwe plantage te starten. Hij gebruikt de lening ook om een agronoom in te huren.

Jean Bosco heeft 1 miljoen Francs geleend, ongeveer €1.000,-. Hij betaalt de lening in twee jaar af. De rente over die periode is zo’n €90,-. Als hij naar een normale bank zou gaan moet hij over dezelfde periode ongeveer €450,- rente betalen.

Dit is het verschil dat je maakt in Afrika als je Pure Africa koffie drinkt.

microkrediet sticker
Boer met microkrediet van Pure Africa

Dit is waarom wij in microkredieten investeren

Een grote liefde voor koffie uit Afrika is wat ons enorm motiveerde om Pure Africa Coffee te starten. Iedereen die bij Pure Africa betrokken is heeft een sterke drive om de koffieketen te verbeteren. Een van de problemen is toegang tot financiering voor koffieboeren.

Toegang tot financiering op een ondernemende manier

We vinden het belangrijk om ondernemerschap te stimuleren. Boeren weten vaak, soms met lokale hulp, het beste hoe zij hun geld moeten investeren. Wij nemen de horde van de hoge rente weg.

Met een microkrediet tegen een rente van 6% hebben met name armere boeren ineens de mogelijkheid om geld te lenen. Eerder maakten zij geen kans omdat ze de hoge maandlasten van een 25% lening niet kunnen opbrengen.

CPF Ineza bank

Tijdens onze zoektocht in Rwanda kwamen we uit bij de CPF Ineza bank. Dit is een microfinancieringsbank waarmee we inmiddels een jarenlange samenwerking hebben opgebouwd. Samen met hen hebben we al voor meer dan €200.000,- aan leningen verstrekt aan meer dan 200 boeren.

Een vestiging van de CPF Ineza bank in Rutobwe

Circle of poverty

Het gebeurt vaak dat mensen in arme landen door de omstandigheden waarin ze leven zijn veroordeeld tot armoede. Microkredieten worden vaak genoemd als een manier om uit de zogenoemde circle of poverty te groeien. De praktijk is weerbarstiger.

Rentepercentages lopen al snel op naar 25% en in sommige gevallen zelfs tot 50% of 60%. Deze leningen worden vaak verstrekt aan kleine ondernemers die voorraad inkopen om in hun winkeltje te verkopen. Zodra de voorraad is uitverkocht moet de ondernemer opnieuw lenen om nieuwe voorraad te kunnen kopen. Zo blijven boeren ronddraaien in een circle of poverty.

Aan onze leningen hoeft niemand buiten Afrika te verdienen. Alleen onze microfinanciering partners moeten de kosten dekken om de lening te beheren. Daarom is het rentepercentage 6%. Zo willen we ondernemers een eerlijke kans geven om met een investering hun bedrijf te laten groeien.

Verantwoording

We zijn ons ervan bewust dat alles staat of valt met een correcte besteding van het geld. De reizen naar Rwanda om onze impact te meten betalen we uit eigen zak. Na afbetaling van de lening wordt het opnieuw uitgeleend tegen 6% rente. De enige extra kosten zijn de transactiekosten voor het overboeken van Nederland naar Rwanda (wist je dat internationale transacties voor iemand in Rwanda veel duurder zijn dan voor iemand in Europa?).

We bereiken armere boeren met onze microkredieten

Doordat onze rentepercentages lager zijn bereiken wij een groep boeren die normaal gesproken niet voor een lening in aanmerking komt. De meeste van de boeren met een Pure Africa microkrediet lenen voor de eerste keer. Doordat de maandlasten van een Pure Africa lening aanzienlijk lager zijn kunnen zij dit betalen. Zo stimuleren we ondernemerschap juist op de plek waar dit het meest nodig is.