Skip to main content

Door je koffie in te kopen bij Pure Africa geef je als bedrijf invulling aan je doelstellingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is eigenlijk een heel simpele manier om je doelstellingen op MVO gebied te realiseren.

Je kunt bij ons terecht voor zowel je koffiemachine als de koffiebonen. Je kiest zelf voor hoe lang je je aan ons verbindt omdat we liever worden beoordeeld op kwaliteit en service dan dat we een langlopend contract afsluiten.

MVO inkopen met Pure Africa
direct trade koffiebonen

Wat doen we dan?

Onze belangrijkste drijfveer is om sociaal in te kopen in de landen waar onze koffies vandaan komen en de winst eerlijk te delen. We stimuleren boeren om te ondernemen met micro financieringen en doen ons best om het milieu zoveel mogelijk te ontzien.

Eerlijke handel = direct trade

De doelstelling van Pure Africa is om alle koffiebonen direct in te kopen bij de koffieboer. Samen met de boeren berekenen we de kostprijs van een kilo koffie. Daar bovenop betalen wij een winstpremie waardoor we er zeker van zijn dat de boeren voldoende verdienen. Een goed product verdiend een goede prijs.

Lees hier het artikel dat over ons werd gepubliceerd in De Volkskrant

Door de boeren een eerlijke prijs te betalen zullen ze minder afhankelijk worden van banken. Coöperaties van koffieboeren hebben door de lage koffieprijs ($2,20 per kilo in 2019) altijd een tekort aan geld. Ze lenen daarom vaak van banken tegen een rentepercentage van 15% tot 25%. Een gemiddelde lening bedraagt $100.000 en de rente die ze daarover betalen loopt dus al snel op naar $20.000 per jaar. Het spreekt voor zich dat dit geld ook in de zakken van de boeren zou kunnen belanden.

Tegelijkertijd berekenen wij in Nederland gewoon een marktconforme prijs voor de kwalitatief hoogwaardige koffie die je bij Pure Africa koopt volgens de principes van MVO.

Investeren in microkredieten

Een belangrijke reden om Pure Africa op te richten was om een bijdrage te leveren aan ondernemerschap in Afrika. Bij Pure Africa geloven we niet in ontwikkelingshulp (behalve noodhulp natuurlijk). Er zijn genoeg ondernemers in Afrika, alleen krijgen zij geen kans om te concurreren.

Een van de concurrentienadelen van een Afrikaanse boer is dat de rente op een lening al snel 25% is. Hierdoor is de boer een groot deel van het jaar bezig om rente te betalen. Dit systeem willen we veranderen door microkredieten te verstrekken tegen een rente van 6%, vergelijkbaar met ondernemersrentes in Europa. Zo houdt een boer veel meer geld over om te investeren in zijn/haar bedrijf.

De 6% rente is om de kosten voor de bank te dekken die de lening voor ons beheert, wij verdienen er zelf niets aan. De boer moet zijn lening gewoon afbetalen, we geven dus geen geld.

Pure Africa verstrekt van iedere kilo koffie €1,- microkrediet.
Pierre Polepole, een boer in Rwanda met een 6% microfinanciering

Milieu

In de toekomst willen we graag de lekkere koffie uit Afrika blijven drinken. Door de opwarming van de aarde en de steeds extremer wordende weersverschijnselen is er een risico dat koffie in de toekomst schaars wordt. De koffiestruik heeft veel water, dus regen, nodig. Als de droogte toeneemt zullen de oogsten minder worden. Dit betekent een verlies van inkomen van, niet alleen koffieboeren, maar alle boeren in Afrika. Niet echt MVO.

Daarom investeren we in het milieu waar we dat kunnen. Onze koffiebekers zijn biologisch afbreekbaar. In Deventer hebben we het initiatief genomen om lokaal koffieresidu in te zamelen en daarvan nieuwe producten te maken. Inmiddels is er een oesterzwamkwekerij uit ons initiatief ontstaan.

We werken met koffiemachine producenten samen die een duurzaam product bouwen en geen wegwerp apparaten. Machines draaien langer en er is minder vaak onderhoud nodig. Naast dat dit beter is voor het milieu komt het ook de kwaliteit van de koffie ten goede.

Wil je kennis maken?

Ben je ervan overtuigd dat je met Pure Africa je koffie MVO inkoopt? We maken graag kennis met je om te bespreken wat we voor je kunnen betekenen. En natuurlijk vertellen we ook graag meer over wat wij doen in Afrika.

Klik hier en neem contact op