Skip to main content
Burundi

Bank in Burundi aangesloten op de Pure Africa Foundation

By 24 december 2021No Comments

Afgelopen reis hadden wij een belangrijke missie te volbrengen. Het aansluiten van de derde bank op het microkrediet van Pure Africa. De nieuwe bank in Burundi, Fenacobu, heeft maar liefst 156 vestigingen verspreid over het land. Een mooie ontwikkeling voor de Pure Africa Foundation en de boeren in de regio.

Pure Africa Foundation

De Pure Africa Foundation is in het leven geroepen om het ondernemersklimaat in Afrika te stimuleren. We zagen dat geld lenen bij een Afrikaanse bank, of beter gezegd het terugbetalen van de lening de boer 25 tot 40% rente kost over het geleende bedrag. Een rente die ondernemen en groei tegenhoudt als je het ons vraagt. Om met de verkoop van koffie ondernemerschap te stimuleren hebben we de Pure Africa Foundation opgezet. Van elke verkochte zak koffie in Nederland wordt er één euro aan microkredieten in het fonds gestort. Dit fonds verstrekt renteloze leningen aan Afrikaanse banken op voorwaarde dat de boer een lening kan afsluiten tegen een rente van 6%. 

De 6% rente die de boer betaalt is de vergoeding voor het beheer van de verstrekken en beheren van de leningen. Omdat de bank nu zelf geen hoge rentes hoeft te betalen om aan kapitaal te komen stellen we hen in staat om ook een lagere rente aan de boer te berekenen.

Fenacobu Burundi.

Fenacobu Burundi

Na Rwanda heeft Pure Africa nu ook een samenwerking met een Burundese bank. Het aansluiten van deze nieuwe bank ging niet over één nacht ijs. Het proces tot aansluiten nam bij de bank in Burundi ruim twee jaar in een beslag. Mede door het coronavirus heeft het helaas langer geduurd dan we hadden gehoopt. 

Een uitgebreide zoektocht in samenwerking met onze partners ging hieraan vooraf. Welke banken in de regio zouden in aanmerking komen? Hoe is de bank georganiseerd? Samen met Guillaume, onze collega in Burundi, zochten we het uit.

Guillaume. Onze collega in Burundi.

We kozen voor Fenacobu vanwege een aantal redenen. 

  • Allereerst deelt Fenacobu dezelfde visie als wij; een beter ondernemersklimaat in Burundi creëren. We streven hetzelfde doel na.
  • Fenacobu is professioneel georganiseerd met een bestuur, toezichthouders en management. Met het oog op de 156 vestigingen is dit een belangrijk uitgangspunt. 
Tekenmoment met Arnold Bouman, bestuurslid Pure Africa Foundation.

Eerste €10.000 gestort

Inmiddels kunnen we met trots zeggen dat we de derde bank hebben aangesloten. Na een boekenonderzoek, meerdere gesprekken en uiteindelijk een goed gevoel is de samenwerking tot stand gekomen. De eerste €10.000 is inmiddels gestort. Omgerekend is dit ongeveer 22.250.000 Burundese Frank. Een mooi bedrag om mee van start te gaan. In deze pilot periode onderzoeken we samen of het systeem werkt. Wordt alles goed geadministreerd? Wat is er uitgeleend? En wat is er al terugbetaald?

Op basis van ervaringen en met vertrouwen gaan we deze samenwerking aan. Dit is dat avontuurlijke randje in ons DNA.

Verhalen van koffieboeren

Benieuwd hoe koffieboeren investeren? Lees het verhaal van Jean Bosco of Gonzalve Rwagasana.