Skip to main content
Koffiekennis

From bean to cup 6: het brandproces van koffiebonen

By 7 december 2015juni 27th, 2017No Comments

Koffie branden

Het belangrijkste proces is het roosteren van de bonen. Ok, van koffie die slecht van kwaliteit is of verkeerd is vervoerd kun je weinig meer maken, hoe goed je ook roostert. Maar tijdens het branden kun je de smaak van de koffie bepalen. Brand je de koffie te licht, dan kan het resulteren in een zurige smaak. Brand je koffie te donker dan krijg je de eenzijdige dark-roast smaak. Daar zit inmiddels geen koffieliefhebber meer op te wachten.

Nederland kent vele koffiebranderijen

De bekendste koffiebranderij van Nederland is natuurlijk DE. Maar er zijn meer dan honderd kleine en grotere koffiebranderijen in ons land. Er is dan ook een geschiedenis waarin Nederlanders al vroeg beginnen met koffie branden. In de 16e eeuw belanden koffiebonen via Nederlandse schepen op Java. Hier wordt geëxperimenteerd met de groei van koffiebonen en zo ontstaan de eerste koffieplantages in Indonesië.

In Nederland begon koffie, zoals in de meeste andere landen, als een drank voor de elite. Later groeide koffie uit tot ons nationale ochtendritueel. Inmiddels zijn we samen met de Scandinaviërs, de grootste koffiedrinkers van Europa.

Het proces van het koffie branden

Hier gaan we in op de slow roast methode die we bij Pure Africa gebruiken. Onze Arabica koffiebonen worden onder een temperatuur van ongeveer 180 tot 200 graden geroosterd. Het hele proces duurt zo’n achttien minuten. Dit is afhankelijk van hoe donker de boon precies moet worden gebrand.

Doordat we de koffie langzamer branden hebben de aroma’s die in koffie zitten meer tijd om vrij te komen. Dit zorgt voor een meer unieke smaak aan iedere soort koffie. Tijdens het branden van de koffie hoor je op een bepaald moment een knak, zoals bij popcorn. Na de tweede knak is de boon klaar voor verdere verwerking.

In een bak worden de vers geroosterde bonen steeds rondgedraaid om ze te laten afkoelen. Als de bonen eenmaal zijn afgekoeld worden ze verpakt. Dit gebeurt in zakken met een ventiel. Er kan lucht uit maar geen lucht in. Na de branding komen er gassen vrij uit de koffie die een heerlijke geur verspreiden. Zonder ventiel zou een zak ontploffen.