Skip to main content
Koffieoogst

Hoe werkt een koffieplantage?

Elke dag beginnen we met een kop koffie van een van onze vers gebrande blends. Je staat er niet altijd bij stil, maar om dat kopje koffie te maken is een boer bijna een jaar lang op de plantage aan het werk geweest. Het produceren van kwaliteitskoffie vergt continue aandacht. Hoe werkt het eigenlijk met een koffieplantage?

Een familiebedrijf

De koffieplantages in Rwanda en Burundi worden van generatie op generatie overgedragen. De plantages die je er tegenkomt zijn praktisch altijd familiebedrijven. Het nalaten van een boerderij van ouder op kind is een traditie die diep in de cultuur van deze landen zit. Soms ontstaan er problemen omdat de plantage bijvoorbeeld moet worden verdeeld onder veel kinderen waardoor ze elk nog maar een klein stuk land overhouden.

Maar omdat er nu meer mogelijkheden zijn om in de stad te studeren en te werken is het over een paar jaar misschien wel andersom: dan is het moeilijk om binnen de familie een opvolger te vinden. Zeker als er lage prijzen voor koffie worden betaald en boeren echt arm blijven. Het perspectief van de stad is voor jongeren dan heel aantrekkelijk.

Boer op een koffieplantage in Rwanda

Teamwork

Gedurende het jaar is de koffieboer samen met zijn familie vooral zelf bezig op de plantage. In het oogstseizoen huren veel boeren enkele tot tientallen mensen in om te helpen bij de oogst van de koffiebessen. Het is belangrijk om de bessen op het juiste moment van rijpheid te plukken.

Naast koffie worden er vaak bananen, tomaten, cassave en pompoenen verbouwd om extra inkomen te genereren en om verschillende soorten inkomstenbronnen te hebben. De meeste koffieplantages werken dus niet alleen met koffie maar ook met verschillende andere gewassen. Wij vinden het verstandig omdat je zo de gevolgen van een mislukte oogst beter kunt opvangen.

Bananenbomen

Het belang van een coöperatie

Boerenfamilies hebben hun eigen koffieplantages. Maar op zichzelf kunnen zij geen koffie exporteren omdat het ze ontbreekt aan techniek en contacten. Daarom zijn veel boeren lid van een coöperatie. Dit stelt ze in staat om koffie te exporteren en door het lidmaatschap van een coöperatie hebben ze toegang tot kennis. Via de koffiecoöperaties kunnen wij ervoor zorgen dat de koffieboeren een eerlijk voor hun koffie betaald krijgen. Zo betalen we de coöperaties altijd een prijs waarmee de coöperatie zelf een gezonde winst verwacht te maken. Alleen als we goede prijzen betalen voor kwaliteitsproducten kunnen boeren innoveren en wordt het voor jongeren aantrekkelijk om boer te zijn.