Skip to main content
direct trade coffee

Robusta koffieplantage bezoek in Uganda

By 2 juni 2023juni 21st, 2023No Comments

In 2022 begon Pure Africa met de import van robusta koffie uit Uganda. Hiervoor zijn we een directe samenwerking aangegaan met Acrecoff in centraal Uganda. Bij de video meetings met het team was er direct een klik. De eerste container robusta koffie kwam in januari 2023 aan. De hoogste tijd voor een bezoek aan koffieboeren waar wij koffie van kopen.

Geen export van koffie

Pure Africa werkt graag samen met partners die professioneel genoeg zijn om te exporteren maar geen toegang hebben tot de markt. Het exporteren van de eerste container koffie is van groot belang. Doordat de koffie direct aan Pure Africa wordt verkocht en niet aan een tussenhandelaar verdienen de koffieboeren meer en kan de coöperatie investeren.

De voorbeeld plantage

Wereldmarkt 2022: $2,29 / Pure Africa: $3,17

De kwaliteit van robusta wordt lager gewaardeerd dan arabica koffie. Daardoor zijn de prijzen voor dit type koffie aanzienlijk lager op de wereldmarkt. Gemiddeld werd er in 2022 $2,29 (bron: Ycharts) betaald voor een kg robusta koffie. 

Samen met Acrecoff hebben we een kostprijsberekening gemaakt. De kosten om een kg robusta koffie klaar te maken voor export zijn $2,81. Op de wereldmarkt zou Acrecoff haar bonen dus met verlies verkopen. Voor Pure Africa is het van belang dat onze partners op elk contract winst maken.

Op het contract van 19.200 kg heeft Acrecoff een winst van $0,36 per kg gemaakt. Ze hebben deze winst gebruikt voor een premium aan boeren te betalen en om te investeren in de coöperatie.

  • $2,05 1e betaling aan de koffieboer
  • $0,69 productiekosten
  • $0,04 premium voor koffieboeren
  • $0,38 winst voor de coöperatie om te investeren

Living income reference price voor koffie

Uit onderzoek dat Fairtrade deed in Uganda is gebleken dat er $1,88 per kg robusta koffie moet worden betaald om boeren Living Income Reference Price te betalen. Doordat Pure Africa $2,05 heeft betaald zaten we al met de 1e betaling boven die prijs. Met de premium erbij hebben we $2,09 per kg koffie aan boeren betaald. Daarmee zitten we 9% boven de Living Income Reference Price.

Jonge robusta koffiebomen met bananenbomen als schaduwbomen.

Voorbeeld plantage

Op de model farm zien we hoe het moet. De boeren die aangesloten zijn bij de coöperatie halen hier hun stekjes voor koffiebomen op. Ze leren er meteen hoe een plantage eruit moet zien. Op deze voorbeeldfarm worden een aantal verschillende soorten bomen gebruikt.

Een goede robusta boom kan in deze regio tot 15kg bessen produceren. Dit is echt een voorbeeld plantage. De meeste bomen hangen vol met bessen en dat is hieronder goed te zien.

Er wordt veel nadruk gelegd op de best practices. Door die goed toe te passen krijg je een hoge kwaliteit robusta koffie. En al wordt een robusta minder gewaardeerd dan een arabica, onze Wildebras blend kan niet zonder deze kwaliteitsrobusta uit Uganda.

De bomen op deze voorbeeldplantage hangen vol met bessen

Gender gelijkheid

Acrecoff wordt geleid door Florence en Onesmus. Zij geven veel aandacht aan gender gelijkheid. Volgens Florence gebeurt het vaak dat man en vrouw samen het land bewerken maar dat de man de oogst verkoopt. Dit zorgt ervoor dat de gezinsfinanciën onduidelijk zijn. Het geld komt dan niet altijd op de juiste plek terecht. In trainingen wordt aan boeren het belang uitgelegd om samen de financiën te doen. Op die manier is ook de vrouw meer gemotiveerd om voor de best mogelijke oogst te werken.

Robusta koffiebessen voor het oogstseizoen van koffie in Uganda.
Ook op de tweede plantage die we bekijken worden de best practices toegepast.