Skip to main content
direct trade coffee

Update direct trade koffie

By 7 oktober 2020No Comments

Om onze impact te vergroten zijn we 2 jaar geleden gestart met het direct inkopen van ruwe koffie bij koffiecoöperaties in Rwanda. De koffieketen en prijsopbouw is hierdoor 100% transparant. We vinden het belangrijk dat jij weet waar je koffie vandaan komt en welke prijs de coöperatie van boeren betaald krijgt.

Inmiddels boeken we behoorlijk vooruitgang! We gaan in 2020 veel meer koffie importeren dan we hadden verwacht. Onze planning aan het begin van het jaar was om een container uit Burundi en een container uit Rwanda te importeren.

Container koffie wordt geladen
Container koffie wordt geladen in Kigali, Rwanda

Impact op 4 gebieden

In 2019 hebben we 15.000 kilo gekocht in Rwanda en dit jaar maar liefst 80.000 kilo. Een geweldige groei, mogelijk gemaakt door de klanten die dagelijks genieten van onze koffie. Wat deze groei betekent voor de koffieboeren leggen we hieronder kort en bondig uit.

  1. Een eerlijke prijs

Samen met de boerencoöperaties hebben we een kostprijsberekening gemaakt voor een kilo groene koffie en die is uitgekomen op $ 3,40 terwijl de wereldmarktprijs rond de $ 2,20 ligt. Voor de direct trade koffie betalen wij $ 5,- per kilo. Ruim twee keer de wereldmarktprijs en een extra premie voor de koffieboer.

  1. Investeren in microkredieten

Van elke kilo koffie investeren we € 1,- in microkredieten voor koffieboeren om hun bedrijf te ontwikkelen. Boeren betalen 6% rente i.p.v. de gebruikelijke 25-40% Zo hebben ze een eerlijke kans om de business te laten groeien. De 6% rente inkomsten zijn voor onze partnerbank in Rwanda.

  1. Werkkapitaal

Bij het sluiten van de overeenkomst tijdens het oogstseizoen betalen we direct 50% aan. Hierdoor hoeven coöperaties lokaal minder werkkapitaal te lenen tegen hoge rentepercentages. Daarna betalen we 25% wanneer de koffie op de boot staat en 25% bij aankomst in Nederland na goedkeuring van de samples.

  1. Technische ondersteuning

We helpen de coöperaties om landbouwkundigen in te huren om boeren te trainen en coachen. Het doel is om duurzamer te telen en de kwantiteit en kwaliteit te verbeteren. Bij het ondersteunen van de coöperaties werken we samen met Progreso.

Ruwe koffie
Ruwe koffie is klaar voor verscheping

De koffiecoöperaties

We helpen de coöperaties om landbouwkundigen in te huren om boeren te trainen en coachen. Het doel is om duurzamer te telen en de kwantiteit en kwaliteit te verbeteren. Bij het ondersteunen van de coöperaties werken we samen met Progreso.

We hebben een samenwerking met de coöperaties Juru en Sholi en dit jaar hebben we voor het eerst koffie gekocht van NOVA. Deze coöperatie ligt in het hoge noorden van Rwanda.

De eerste samples van de oogst 2020 hebben we mogen proeven en dat beloofd wat!

Onze Waaghals is een melange tussen de pittige Juru en fruitige Sholi koffiebonen. De eerste lichting van NOVA wordt een special edition. Hierover later meer!

Team in Rwanda
Onze partners in Rwanda

Transport

De afgelopen weken is in Rwanda hard gewerkt om alle koffie klaar te maken voor transport. 1335 jute zakken van 60 kilo verse koffie! Inmiddels is de koffie via Dar Es Salaam geladen op de boot en verwachten we de nieuwe koffie begin november te ontvangen.

Direct Trade Burundi

We hadden gehoopt dit jaar voor het eerst koffie te kunnen kopen bij koffiecooperaties in Burundi. Helaas hebben we dit door Covid-19 moeten uitstellen naar 2021.