Skip to main content
direct trade coffeeRwanda

Ando beleeft het oogstseizoen bij Nova Washing Station in Rwanda

Eind april vertrok Ando naar Rwanda om de koffieboeren op te zoeken en met hen in gesprek te gaan. Om te luisteren naar hun behoeftes en mee te denken over hoe microkredieten kunnen worden gebruikt voor investeringen. Als je wil veranderen moet je aanwezig zijn en daarmee maken we met Pure Africa het verschil. 

Pure Africa Specialty – Nova Natural

Wij kopen rechtstreeks in bij de boerencoöperaties. Dat betekent letterlijk minder schakels in de keten, dus minder verspilling in de tussenhandel en meer transparantie over de werkelijke prijs. Wij kopen direct in (direct trade) bij de coöperaties, betalen een eerlijke prijs en houden op deze manier controle over de hele keten. Door regelmatig af te reizen naar de plantages, creëren we een transparante en eerlijke keten waarbij we zien dat de opbrengst van de koffie bij de boer terecht komt. In Rwanda bezocht Ando Nova, waar we vorig jaar een klein volume (1000 kilo) aan koffie kochten. Dit jaar nemen we 24.000 kilo af; een container vol! We willen Nova meer gaan gebruiken in onze melanges. De koffie heeft een mooi smaakprofiel. De lage zuurgraad en volle body maakt het een heel geschikte koffie voor onze melanges.

Het Nova Washing Station in Rwanda

Het Nova Washing Station bevindt zich op 1482 meter hoogte in het district Gicumbi van Noord-Rwanda. Hier wordt de koffie tot pulp gemaakt met behulp van een machine en vervolgens droog en nat gefermenteerd voordat de koffie in de zon wordt gedroogd op verhoogde bedden. De koffie die in het Nova Washing Station wordt verwerkt, groeit op vulkanische grond op koffieplantages in de regio op 1750 meter hoogte. Nova wordt gerund door Agnes Mukamushinja. Agnes en haar man Felix Hitayezu kochten Nova met het plan om de capaciteit te vergroten. Agnes zet zich in om de best mogelijke koffie te produceren en deze te gebruiken om haar gemeenschap te transformeren. De winst hebben ze na het seizoen in 2015 gebruikt om een nieuwe pulpmachine, nieuwe fermentatietanks, nieuwe droogbedden en een hoogwaardig magazijn voor opslag te installeren. 

Het oogstseizoen

Nova had een vrij slecht oogstseizoen het afgelopen jaar, klimaatverandering lijkt daarin een rol te spelen. De regen komt te laat en het oogstseizoen schuift op. De regen komt niet alleen later, maar gaat ook sneller weg waardoor bessen groen blijven en niet goed rijpen. Half juni begint namelijk al het droge seizoen, terwijl veel bessen dit jaar rond die tijd nog veel water nodig hadden. Natuurlijk heeft dit invloed op Nova; als ze meer produceren en dat kunnen verkopen gaat het inkomen van de hele gemeenschap omhoog.

Zij hebben de tijd en wij hebben de klok

“Het was fantastisch om het oogstseizoen te mogen beleven’, aldus Ando. “Tijdens het bezoek aan Nova hebben we het gehad over de inkoop van komend jaar. Wat hebben we nodig? En hoe kunnen we elkaar het beste versterken? Ik bezocht het koffieverwerkingsstation en maakte tijdens het dagprogramma een indrukwekkende wandeling door de bergen langs de koffieboeren die aan Nova verbonden zijn. Wat ik zo leuk vind aan Rwanda? Zij hebben de tijd en wij hebben de klok. Ze nemen echt de tijd voor je en ik kijk terug op een geslaagde dag. Het is bijzonder om te zien dat hun kennis over koffie eigenlijk eindigt wanneer de koffie bij hen de deur uitgaat. Wanneer je het hebt over het gebruiken van hun koffie op kantoor, dan kunnen ze zich geen kantoor voorstellen. Laat staan dat zij een Jura koffiemachine hebben gezien. Daarom heb ik besloten om de haast uit deze reis te halen en de tijd te nemen om te vertellen waarom we doen wat we doen zodat zij zich kunnen verplaatsen in ons. Ik vertelde waarom we voor hen kiezen, waarom we hen meer betalen en deelde informatie over onze keten en het proces. Het bezoek aan Nova maakte veel indruk op mij, omdat ik echt kon genieten van de gesprekken met de koffieboeren en zag welke impact we maken met Pure Africa.”

Ontdek de Nova Natural, deze koffie is in de bes gedroogd met tonen van chocola, wijn en rood fruit. Je kunt onze avonturen ook volgen via Facebook, Instagram en LinkedIn!