Skip to main content
MicrokredietenRwandaVerstrekte microkredieten

Het microkrediet van Gorette Niyonsaba

Met Pure Africa streven we naar duurzame impact op lokaal niveau. Dat doen we onder andere door het verstrekken van microkredieten aan koffieboeren in Afrika. Met deze microkredieten hebben ondertussen al meer dan 300 boeren in Afrika geïnvesteerd in groei.

Eén van de koffieboeren met zo’n microkrediet is Gorette Niyonsaba, ze woont in het westen van Rwanda. Op de plantage die al generaties lang in de familie is plantte zij onlangs zo’n 12.000 nieuwe koffiestruiken, waardoor zij nu in totaal 20.000 koffiestruiken bezit. Op de boerderij verbouwt ze naast koffie ook nog cassave, bonen, bananen en groenten. Gorette is lid van koffiecoöperatie Kowakambu.

Klimaatverandering bedreigt koffieproductie

Boeren in Afrika worden hard getroffen door klimaatverandering. De veranderende weerpatronen zorgen ervoor dat een goede oogst veel onzekerder is geworden. Door microkredieten te investeren in bijvoorbeeld schaduwbomen wordt de structuur van de plantage versterkt en neemt de biodiversiteit toe.

Koffie en het klimaat: zo zijn ze met elkaar verbonden

Koffie is een product waarvan de kwaliteit en kwantiteit grotendeels afhangt van de weersomstandigheden. Dit zorgt voor een verscheidenheid aan unieke koffiesmaken, maar tegelijkertijd ook voor problemen.

Door klimaatveranderingen is er vaker sprake van extreme weersomstandigheden die grote gevolgen hebben voor de koffieoogst in Afrika. Regen komt te laat waardoor bessen te weinig tijd krijgen om te rijpen, de oogst wordt soms verwoest door hagelstenen en het gebeurt ook dat het zoveel regent dat de aarde gewoon wegspoelt. 

Duurzaamheid stimuleren

Wij proberen koffieboeren te stimuleren een microkrediet ook in te zetten om voorbereid te zijn op klimaatverandering.

Dat kan op verschillende manieren. Sommige koffieboeren zetten organische producten in om de bodemkwaliteit te verbeteren. Kale plantages worden verrijkt met andere planten om de bodem en de koffiestruiken te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Ook Gorette doet dat. Door veel boeren wordt er geïnvesteerd in een irrigatiesysteem, om zo de watertoevoer naar de plantage te verzekeren tijdens droge periodes. Dit heeft soms als bijkomend voordeel dat een boer overstromingen in het dorp voorkomt omdat het overtollige water richting de boerderij stroomt.  

Onze microkredieten v.s reguliere microkredieten

Met de leningen van Pure Africa hebben boeren meer mogelijkheden om voor de lange termijn te investeren in hun bedrijf. Doordat zij minder rente betalen kunnen ze andere keuzes maken. Het kopen van nieuwe koffiestruiken is voor boeren interessant maar met een rente van 25% duurt het te lang voordat de struik de eerste koffiebessen opbrengt.

Met de bank die een Pure Africa lening verstrekt hebben we de afspraak dat de rente maximaal 6% bedraagt. Volgens Gorette is dit veel gemakkelijker terug te betalen dan een reguliere lening die rond de 25% ligt.

Volgend seizoen hoopt Gorette de eerste koffie van haar nieuwe struiken te kunnen oogsten. Haar droom is om ooit een eigen auto te hebben om haar oogst naar het Coffee Washing Station te brengen.