Skip to main content
Verstrekte microkredieten

Augustin Sindambiwe | Bananenplantage | 2 x €1.000,-

By 1 november 2018november 6th, 2018No Comments

Augustin en zijn vrouw hebben een tijdje op hun lening moeten wachten. Al in september 2015 heeft hij een aanvraag bij ons gedaan. We kregen toen zoveel aanvragen binnen dat we niet aan de vraag konden voldoen. Dit kwam ook door een misverstand met de bank. Zij dachten dat wij oneindig veel geld beschikbaar hadden. Uiteindelijk kreeg Augustin zijn lening een half jaar later alsnog.

Lening €1.000,-

Met een lening van €1.000,- hebben de ondernemers nieuwe bananenbomen gekocht en een agronoom ingehuurd. Verder heeft hij mensen ingehuurd voor de bewerking van zijn land. Zo hebben we dus ook anderen aan werk geholpen.

Update mei 2017

In mei 2017 heeft Augustin zijn lening afbetaald. In iets meer dan een jaar tijd is het hem gelukt om €1.000,- af te lossen. In totaal betaalde hij ongeveer €80,- aan rente. Een rentebesparing van €240,- tot €300,- in een jaar tijd.

Update augustus 2017

Mede door de besparing op rente heeft Augustin zich in juni 2017 opnieuw aangemeld voor een lening. CPF Ineza heeft besloten de lening aan hem te verstrekken omdat hij een goede reputatie heeft als het aankomt op terugbetalen. In augustus 2017 heeft hij €15,- aan rente betaald. Waarschijnlijk zal hij de hele lening ineens aflossen na het oogstseizoen in het voorjaar 2018.

Bezoek mei 2018

In de regio waar Augustin woont is het ontwikkelingsniveau van de boeren met een lening hoger dan in de andere gebieden in Rwanda waar we leningen verstrekken. Dit blijkt mooi als je bij Augustin thuis komt. De immer goedlachse ondernemer staat erop dat we in zijn woonkamer gaan zitten. Hij heeft een vrij groot huis en alle basisvoorzieningen zijn goed voor elkaar. Dat is op het platteland in Rwanda eerder uitzondering dan regel.

Derde lening

Het is al de derde lening die Augustin bij CPF heeft afgesloten. Twee ervan zijn via ons gelopen en de eerste lening heeft hij tegen een rente van 24% afgesloten. Zijn inkomen is €200,- per maand en vier mensen werken permanent voor hem. In totaal bezit Augustin 2 hectare grond en een koe.

Zijn nieuwe doel is om een auto te kopen. Zo kan hij de oogst zelf wegbrengen. Dan blijft het product beter en krijgt hij een hogere prijs. Hiervoor denkt hij €15.000,- nodig te hebben. Dit lijkt me wat veel aangezien de auto waar wij in rijden zo’n €8.000,- kost en voor Rwandese begrippen luxe is.