Skip to main content
Microkredieten

Het microkrediet verhaal van Jackson Twagirimana

By 26 oktober 2023november 30th, 2023No Comments

Met microkredieten stimuleren we ondernemerschap. Niemand weet beter hoe te investeren dan een boer zelf. Jackson, een gedreven koffieboer in centraal Rwanda, is hier het perfecte voorbeeld van. Zes jaar geleden kocht hij een koffieplantage. Met een microkrediet van ruim €1.500,-, heeft hij opnieuw een investering gedaan in zijn bedrijf.

Start koffieplantage

In Rwanda en Burundi zijn de meeste koffieplantages familiebedrijven, ze gaan van generatie op generatie. Jackson is een uitzondering, hij startte zelf met een koffieplantage op een stuk land dat hij heeft gekocht.

Voordat hij begon met het telen van koffie richtte hij zich uitsluitend op gewassen zoals bonen, cassave en maïs. Door zijn contacten met leden van koffie coöperatie Koakambu raakte hij geïnteresseerd in de koffieteelt. Rwanda is vanwege haar klimaat en hoogte bijzonder geschikt voor het telen van kwaliteitskoffie. 

Een goede inkomstenbron, maar niet de gemakkelijkste. De prijzen voor koffie zijn wisselend en je bent een heel jaar bezig met één oogst. Maar, je kunt er een hoger inkomen uit halen dan met andere gewassen als je het goed doet. Dit motiveert een echte ondernemer zoals Jackson. 

Jonge koffie struik die is aangeplant met een microkrediet.

Jonge koffiestruik op een koffieplantage in de regio Koakambu.

750 nieuwe koffiestruiken

Zo’n 6 jaar geleden kocht Jackson een stuk grond met ruim 250 koffiestruiken. Onlangs kocht hij met zijn microkrediet opnieuw een stuk land en 750 nieuwe koffiestruiken om zijn koffieplantage uit te breiden en meer koffie te kunnen verbouwen. 

Gemiddeld levert één volwassen koffiestruik 5 tot 10 kilo koffiebessen per jaar op, afhankelijk van de kennis van de boer. In 2022 ontvingen boeren in Rwanda soms €0,40 per kilogram koffiebessen. Per struik kan Jackson een omzet van €3,- halen. Met de nieuwe struiken kan dit oplopen tot €3.000,-. Een enorm verschil dus. Zometeen vertellen we je meer over de oogst van 2023. 

Het gemiddelde inkomen in Rwanda ligt rond de €750,-. Als je groeit met €2.250,- per jaar dan is dat een enorme omzetstijging. Deze investeringen zijn alleen mogelijk met microkredieten tegen lage rentepercentages. Wij horen al jaren van koffieboeren dat zij deze investering niet hadden kunnen doen met de gebruikelijke rente percentages.

Boer op koffieplantage

Jackson op zijn koffieplantage.

2023: een slecht jaar door klimaatverandering

Klimaatverandering heeft in 2023 een slechte koffieoogst opgeleverd in Rwanda. Voor Jackson betekent het dat hij maar 3-4 kg bessen van een struik kon halen. Daardoor was zijn omzet afgelopen jaar dus een stuk lager dan de €750,- die hij had verwacht. 

Onlangs hebben boeren te maken gehad met een langdurige droogte, waardoor o.a de jonge koffieplantjes niet goed konden groeien. Hierdoor is voor Jackson de koffie opbrengst dit seizoen met 50% afgenomen ten opzichte van vorig jaar. 

Omdat Jackson ook andere gewassen teelt, kan hij de rente betalen en ook aflossen. Maar dit is natuurlijk niet hoe hij het voor zich had gezien. Investeren in gewassen die een lange adem vergen wordt door klimaatverandering risicovoller.

Nieuw huis en zonnepanelen

Door Jackson’s lidmaatschap van de koffie coöperatie, leert hij steeds meer over het verbouwen van koffie. Door de groei waarvoor hij de afgelopen jaren heeft gewerkt, heeft hij voor zijn gezin een huis kunnen bouwen met electriciteit via zonnepanelen. Ook kan hij nu de kosten voor een zorgverzekering en het schoolgeld van zijn kinderen betalen.

Het zijn dit soort verhalen die voor ons belangrijk zijn. Ze tonen aan dat we met microkredieten koffieboeren kunnen ondersteunen met ondernemen. Hier werken we elke dag aan door koffie te leveren aan heel Nederland.

Koffieboer spreekt tijdens meeting met Pure Africa.

Meeting bij de coöperatie Koakambu met een groep boeren met een microkrediet.