Skip to main content
Microkredieten

Koffieboer Sebarera Felicien wil groeien met een microkrediet

By 27 november 2023No Comments

In het hart van het Gicumbi District, Bukure Sector, leeft de 61-jarige Sebarera Felicien, een gedreven koffieboer verbonden aan NOVA Coffee. Hij deelt zijn verhaal met Jean Claude, onze collega in Rwanda.

Afkomstig uit een landbouwersfamilie, erfde Felicien oorspronkelijk 100 koffiebomen van zijn vader. Vastbesloten om deze erfenis uit te breiden, plantte hij nog eens 400 bomen, waardoor zijn koffieplantage tot 500 bomen groeide. Naast koffie verbouwen Felicien en zijn gezin ook bonen, bananen, cassave en diverse groenten.

Koffie en bonen plantage in Rwanda

Het Pure Africa microkrediet dat Felicien verstrekt kreeg in samenwerking met koffiecoöperatie Nova en CPF Ineza is volgens hemzelf een keerpunt. Met een aanvraag van 500.000Rwf en een terugbetalingstermijn van 1,5 jaar, kijkt Felicien optimistisch naar de toekomst. “We hebben meer dan een jaar op dit krediet gewacht, en nu hebben we het,” zeg Felicien.

Hij was er direct bij toen Nova voor de eerste keer vroeg wie er interesse heeft in een microkrediet. Felicien ziet kansen die hij met dit krediet wil aangrijpen.

Felicien deelt zijn waardering voor CPF Ineza, onze partnerbank die het microkrediet aan hem heeft verstrekt. CPF is inmiddels in staat om in het noorden van Rwanda, ver van thuisbasis Muhanga micokredieten te verstrekken dankzij de introductie van mobile banking. Dit systeem hebben we in samenwerking opgezet en is actief sinds november 2022.

Investeren in zijn koffieplantage en een nieuw huis

Zijn plannen omvatten het planten van nog eens 200 koffiebomen, waarmee hij zijn boerderij verder uitbreidt.

Dankzij het ontvangen krediet heeft Felicien niet alleen plannen voor de uitbreiding van zijn oogst, maar wil hij ook een nieuw huis bouwen. Hij is van plan een nieuw huis te bouwen in het dorpscentrum waar hij een kleinschalig bedrijf wil starten in de handel in granen. Hij zit middenin het dorp op de juiste plek en versterkt zo ook de lokale economie.

Over 1,5 jaar verwachten we Felicien opnieuw te bezoeken en nemen we poolshoogte van zijn investering. We willen dan weten of het gelukt is om de lening af te betalen.