Skip to main content
Microkredieten

Kayiranga Aime Gilbert: van 100 naar 600 koffiebomen

Met behulp van meerdere microkredieten heeft koffieboer Aime de afgelopen jaren zijn land kunnen uitbreiden van 100 naar maar liefst 600 koffiebomen. Wij zijn benieuwd naar zijn verhaal. Lees je mee?

Koffieboer Aime is 42 jaar oud en woont in de Kayumbu-sector, in het hart van Rwanda, samen met zijn vrouw en drie kinderen. Aime begon zijn bedrijf in de koffieteelt in 2017, met 100 bomen die hij van zijn ouders kreeg. Stap voor stap, jaar na jaar, heeft hij dit uitgebreid tot 600 bomen, waarvan er nu 430 in volle bloei staan en 170 nog aan het groeien zijn.

Boer Kayringa

De koffieplantage uitbreiden

In 2019 begon Aime samen te werken met CPF Ineza, onze partner in Rwanda die microkredieten aan boeren en ondernemers aanbiedt. Het daaropvolgende jaar, in 2020, zette hij de stap naar een microkrediet van de Pure Africa Foundation. Op dit moment heeft Aime een microkrediet van 400.000 RWF, omgerekend ongeveer €280,-, dat hij in twee jaar zal terugbetalen. Met behulp van het microkrediet heeft hij 170 nieuwe koffiebomen geplant, land gekocht en geïnvesteerd in benodigdheden om zijn koffieplantage uit te breiden.

Het afgelopen seizoen bracht Aime niet alleen een oogst van maar liefst 1800 kg koffiebessen, maar heeft hij met de winst van zijn oogst een aankoop gedaan die hij al twee jaar wilde doen: een watertank. Deze tank, gefinancierd met de opbrengsten van zijn koffie, voorziet niet alleen zijn gezin van water tijdens het regenseizoen, maar ook de buurt, die anders ver zou moeten reizen naar putten in de heuvels tijdens droge periodes.

Microkrediet: uitkomst voor boeren

Aime legt uit dat het microkrediet van Pure Africa een uitkomst is voor boeren, die vaak worstelen om leningen terug te betalen vanwege hoge rentetarieven, rond de 21%. “Leningen met een rente van 6% zijn aantrekkelijk voor boeren, vooral omdat we koffie maar één keer per jaar kunnen oogsten. “We bedanken Pure Africa; ze zijn goede partners”, aldus Aime.

Ondanks de uitdagingen van seizoensveranderingen en beperkte beschikbaarheid van land, heeft Aime vertrouwen in de toekomst. Het beschermen van de koffiebomen tegen extreem weer zoals regen en hagel is moeilijk, het microkrediet helpt hierbij.

En over de toekomst gesproken. Aime is van plan om een groter microkrediet aan te vragen van 1 miljoen RWF, omgerekend ongeveer €700,-, zodat hij een nieuw stuk land kan kopen en zijn plantage kan laten groeien tot 3.000 koffiestruiken. Een fantastisch streven. Over een tijdje komen wij dan ook graag een kijkje nemen bij de koffieplantage in Rwanda. Tot snel Aime!