Skip to main content
Rwanda

Maak kennis met koffieboer Emmanuel

By 20 augustus 2021No Comments

Hardwerkende boeren verdienen een eerlijke prijs. Dat is in onze ogen heel normaal. Daarom doen we er alles aan om sociale en financiële ongelijkheid uit de wereld te helpen. Elke dag opnieuw. Wij geloven in een eerlijke keten en daarom kopen wij rechtstreeks in bij koffiecoöperaties en investeren wij in microkredieten. Minder schakels betekent minder verspilling in marges én meer winst voor koffieboeren die aan een koffiecoöperatie verbonden zijn. Een van die boeren is Emmanuel (41 jaar), hij is verbonden aan koffiecoöperatie Nova in Rwanda. In het voorjaar bracht Ando (co-founder van Pure Africa) een bezoek aan de koffieplantage van Emmanuel. Maak kennis met Emmanuel.

Direct inkopen voor een eerlijke prijs

Dankzij onze eerlijke keten, weten we zeker dat de opbrengst van onze koffie bij koffieboeren terechtkomt die er hard voor werken. Elke kop is winst voor de koffieboer. We investeren in de lokale economie rondom de boer; het betalen van een eerlijke prijs heeft ook impact op het leven Emmanuel Ntakinani Rimana. Emmanuel is verbonden aan koffiecoöperatie Nova in Rwanda (lees hier de blog over het Nova Washing Station) en hij heeft 3 stukken land waar hij koffie, maar ook aardappelen, maïs, bonen en bananen verbouwd. Emmanuel heeft 1275 koffiestruiken en een gemiddelde oogst van 6200 kg koffiebessen. Hij heeft 10 mensen in vaste dienst en in het oogstseizoen van koffie 86 parttimers die het team versterken.

Koffieboer Emmanuel verdient aan elk kopje koffie

Wij kopen direct in bij koffiecoöperaties waar je je als koffieboer bij aan kunt sluiten. Door direct in te kopen bij o.a. koffiecoöperatie Nova, betalen we een eerlijke prijs en gaat de opbrengst van onze koffie naar koffieboeren. Wij betalen een eerlijke prijs aan Nova en Nova betaalt een eerlijke prijs aan koffieboeren, waardoor bijvoorbeeld Emmanuel zijn huis heeft verbouwd en hij heeft geïnvesteerd in brommers om producten te vervoeren. Emmanuel heeft 7 kinderen, 6 jongens en 1 meisje, en hij heeft de schoolrekeningen voor zijn kinderen kunnen betalen. Hij spaart voor zijn pensioen en in de toekomst wil hij graag meer land en een auto kopen.

De impact van een landbouwkundige

Nova betaalt niet alleen een eerlijke prijs aan koffieboeren, maar heeft ook een landbouwkundige die koffieboeren ondersteunt. Deze landbouwkundige maakt hen toekomstbestendig en adviseert hoe het land op de juiste manier kan worden ingedeeld om de oogst te optimaliseren.  Ook stelt Nova jonge koffiestruiken beschikbaar om boeren te ondersteunen.

Onderweg naar de plantage van Emmanuel een pauze, want het is een flinke klim!

Coffee. Character. Change

Door koffieboeren op te zoeken, aanwezig te zijn en met hen in gesprek te gaan, zijn we beter in staat om te luisteren zodat we in kunnen spelen op hun behoeftes. Op deze manier kunnen we gericht investeren in hun lokale economie en positieve veranderingen in gang zetten. Samen maken we het verschil!