Skip to main content
MicrokredietenRwandaVerstrekte microkredieten

Marie Jose Uwamahoro | ondernemer | €1.000,-

By 8 mei 2018oktober 25th, 2018No Comments

De lening van €1.000,- heeft Marie Jose eind 2017 afgesloten. De jaarlijkse rente bedraagt 6%. In Rwanda wordt er gedacht in rente per maand. Dus eigenlijk bedraagt de rente voor haar 0,5% per maand.

Het doel van de lening is om haar bestaande plantage van suikerriet, sorghum en zoete aardappel uit te breiden. Het gezin van Marie Jose bestaat uit vijf kinderen, haar man en zijzelf. Maar ze hebben nog meer kinderen. Acht neefjes en nichtjes van de familie van haar man wonen ook bij hen. Hun ouders zijn overleden. Marie Jose en haar man zorgen nu voor hen.

Bezoek Justus op 3 mei 2018

Toen ik kennis maakte met Marie Jose dacht ik in eerste instantie niet meteen dat ze zo’n goede ondernemer zou zijn. Ze heeft een zachte stem en is bescheiden. Maar binnen een paar minuten wordt me al duidelijk dat Marie Jose tot de beste ondernemers met een Pure Africa lening hoort.

In het oogstseizoen heeft ze maar liefst 30 mensen aan het werk die ze €3,- per dag betaalt (dat is ongeveer drie keer zoveel als het gemiddelde in de landbouw).  Ze bezit zo’n 3 hectare grond en heeft een eigen winkel. Later rijd ik er nog langs. Het is de best uitziende shop van het dorp met een mooi bord aan de gevel.

Inkomen

Het huidige gemiddelde maandinkomen van Marie Jose is €400,-. Ze verwacht dat het dit jaar gaat groeien naar €500,- of €600,-. Het verdiende geld zet ze opzij om te investeren in haar winkel en voor haar nieuwe project, dat ze na het aflossen van deze lening hoopt te starten: een koffieplantage.

Ze verwacht met die plantage te kunnen groeien naar een inkomen van €1.300,- per maand. Dat zou een grote prestatie zijn in een omgeving met zoveel uitdagingen.

Koffieplantage

Haar droom is om een koffieplantage te beginnen. Ze zit vlakbij Kigali. Dit is een gebied dat minder geschikt is voor het verbouwen van koffie omdat het wat lager ligt. Ze blijkt daar al over nagedacht te hebben. Ze wil een stuk landinwaarts grond kopen en daar de plantage aanplanten. Ze wil ook beginnen met het verbouwen van koffie omdat dit in de toekomst naar verwachting de beste oogst oplevert. Hiervoor wil ze een lening afsluiten van maar liefst €10.000,-.

De regio Runda ligt vlakbij Kigali
Hier groeit Marie Jose’s suikerriet

Boerin met 30 mensen in dienst