Skip to main content
Verstrekte microkredieten

Martin Mujyakeram | Carwash | €3.000,-

By 9 september 2017februari 5th, 2021No Comments

Een ambitieus plan. Dat kun je gerust zeggen. Martin en zijn coöperatie van ondernemers willen een grote carwash beginnen in Kamonyi, niet ver van hoofdstad Kigali. In fases gaan ze carwash opbouwen. Rwanda is een land waar het stoffig is in de droge periode en modderig in de natte periode. Een goede reden om dus regelmatig je auto of motor te wassen. Dit is ook het idee van Martin. Zijn coöperatie bestaat uit 10 families. De plannen voor uitbreiding naar andere steden liggen al klaar.

Dit microkrediet heeft een extra financiering gekregen van Blinq Carwash uit Apeldoorn. Zodoende heeft de carwash in Rwanda ook de naam Blinq gekregen. De faciliteiten zijn nog niet zo modern als in Apeldoorn, toch ziet het bedrijf er goed uit tijdens onze bezoeken. Er is goed nagedacht over de planning.

Bezoek augustus 2017

Blinq carwash is open gegaan in juli 2016. Justus bezocht het bedrijf in augustus 2016. De carwash staat nog in de steigers, maar draait al wel. Het was er ook best druk. Het is wel een ander type carwash dan in Nederland. Auto’s worden schoongespoten met tuinslangen en gewassen met een spons.

Update augustus 2017

Begin augustus 2017 heeft de carwash na ruim een jaar de lening al afgelost. Het gaat dus geel goed met de wasstraat. In totaal is er op een lening van RWF 3.000.000 (ongeveer €3.000,-) een rente betaald van RWF 195.000 (€195,-). Dit is slechts 6,5%.