Skip to main content
Microkredieten

Oogst Narcisse ruim 75% hoger met microkrediet

By 14 juni 2016juni 27th, 2017No Comments

De eerste resultaten van onze pilot in Rwanda zijn binnen. Het is alweer een jaar geleden dat we er de eerste contacten legden. Op 30 september 2015 verstrekten we het eerste microkrediet aan Narcisse Mugabarigira. Hij bezit een koffieplantage in de buurt van Gitarama in de provincie Muhanga. Met 1 miljoen Rwandese Frank, op dat moment ongeveer €1.200,-, heeft Narcisse zijn koffieproductie weten te vergroten.

Gitarama in Rwanda, de stad waar Narcisse vlakbij woont

Gitarama in Rwanda, de stad waar Narcisse vlakbij woont

Pure Africa verstrekt betaalbare microkredieten

Groei door investering

Met de investering van 1 miljoen Frank heeft Narcisse de output van zijn koffieplantage zien groeien van 900 kilo koffiebonen naar 1.600 kilo. Dit is een groei van ruim 75%, hoewel zijn inkomsten nog relatief beperkt zijn uit de koffieplantage. Narcisse ontvangt een door de overheid vastgestelde prijs voor zijn koffie van bijna dertig Eurocent. Een snelle rekensom leert dat Narcisse vorig jaar een omzet van €270,- had en dat zijn omzet dit jaar gegroeid is naar €480,-. Verdere groei is dus nodig, maar hij zit duidelijk op de juiste weg.

Besparing op rente

Al met al heeft Narcisse over de afgelopen koffieoogst zijn productie flink zien groeien. Sinds september was hij €48,- kwijt aan rente. Had Narcisse een gangbaar microkrediet moeten afsluiten, dan was hij in diezelfde periode €200,- kwijt geweest aan rente. Kortom, de hele omzetgroei zou zijn opgegaan aan het betalen van rente aan de bank. Over een jaar bekeken, het oogstseizoen voor koffie loopt in Rwanda van maart tot juli, zou Narcisse €300,- rente moeten betalen. Hij betaalt dan dus meer rente dan zijn omzetgroei, los van een verplichte aflossing van de lening. Ook als je geen ondernemer bent kun je hier je conclusies uit trekken ;).  

Narcisse op zijn plantage

Narcisse vorig jaar op zijn plantage

Gespreid inkomen

Zoals veel ondernemers in Rwanda is het inkomen van Narcisse gespreid over verschillende businesses. Zijn vrouw heeft een eigen bedrijf en zelf heeft hij ook nog inkomsten uit andere agrarische activiteiten. Van alleen een koffieoogst kunnen weinig boeren leven, omdat er maar een keer per jaar wordt geoogst. Narcisse verbouwt daarom ook andere gewassen en is zo in staat om zijn familie, bestaande uit tien personen te onderhouden.

Ambitie

De ambities van Narcisse zijn nog niet gerealiseerd. De komende tijd wil hij verder investeren in moderne technologie en kennis zodat hij zijn Arabica koffiebonen tegen een hogere prijs kan verkopen. Hij is dus op zoek naar verbetering in kwaliteit. Dit gaat hij onder andere realiseren door een verbetering in transport. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat zijn oogsten straks met een vrachtwagen worden opgehaald in plaats van dat de oogst met de fiets naar een washing station wordt gebracht. 

We houden de ontwikkelingen van Narcisse en zijn onderneming in de gaten!

Pure Africa pilot in Rwanda

Wij investeren van iedere kilo koffie een Euro in microkredieten. Deze microkredieten verstrekken we aan ondernemers in Rwanda. Dit doen we samen met de Ineza bank uit de provincie Muhanga. Het gangbare tarief voor een microkrediet is 25% rente per jaar. Onze theorie is dat ondernemers die de kans krijgen om tegen een rente van 6% te lenen hun lening sneller kunnen afbetalen, tegen lagere kosten. Het geld dat ze niet aan rente hoeven te spenderen kunnen ze weer investeren in hun onderneming. Zo groeit de onderneming sneller en ontstaat er sneller een MKB bedrijf in plaats van een eeuwige eenmanszaak.