Skip to main content
Ondernemen in AfrikaRwanda

Rwanda: onbekend maakt onbemind

By 29 oktober 2014No Comments

Regelmatig krijgen we bij een proeverij van onze koffie de vraag: is de levering van koffie uit Rwanda wel stabiel? Een logische vraag, de genocide van 1994 zit nog vers in het geheugen. De strijd tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Deze vreselijke periode van een land in chaos is inmiddels alweer 20 jaar geleden. Wat niet iedereen weet is dat de bevolking in Rwanda sindsdien redelijk vreedzaam samenleeft en bouwt aan een bloeiende economie.

Paul Kagame

De sterke man in dit land is Paul Kagame, zoon van een halverwege de vorige eeuw gevluchte Tutsi. Na een jeugd en studie in Oeganda keert hij begin jaren ‘ 90 weer terug naar Rwanda. Hier mengt hij zich in de politiek en is nadrukkelijk betrokken bij de opbouw van een nieuwe regering na de genocide in 1994. Wat zijn eigen rol in die genocide precies is geweest blijft onduidelijk. Eerst wordt hij vice-premier. In 2000 zet hij de president af om die functie zelf te gaan vervullen. Hij wordt dan al jaren gezien als de sterke man. Inmiddels is Kagame bijna 15 jaar president van Rwanda.

8,2% gemiddelde groei

De economie van Rwanda opereert op een heel ander niveau dan Europese economieën. Toch is een economisch groeicijfer, het gemiddelde tussen 2006 en 2012, van 8,2% uitzonderlijk hoog. Het land heeft een stabiele agrarische sector op weten te bouwen. Belangrijk exportproduct? Koffie natuurlijk! Maar ook thee, maïs en aardappelen doen het goed. Vooral deze laatste twee hebben bijgedragen aan een betere spreiding van de landbouw.

Eerder dit jaar gaf Rwanda een Eurobond uit die flink overtekend werd. Steeds meer financiële instellingen uit het Westen worden actief in Rwanda. Je kunt je afvragen of het land hier op de lange termijn beter van wordt. Maar het geeft wel een boost aan de professionalisering van de financiële stromen in het land. Het wordt gemakkelijker om geld te lenen en een bedrijf te starten.

Een ander goed teken is de bereikbaarheid. Turkish Airlines en Emirates vliegen al rechtstreeks op de hoofdstad Kigali. Chinezen en Europeanen worden betrokken bij de ontwikkeling van wegen.

Klein en flexibel

Doordat Rwanda een klein land is kan het relatief eenvoudig een goede infrastructuur aanleggen. Hier wordt momenteel hard aan gewerkt. Het land is vruchtbaar en de dienstverlening aan bedrijven en consumenten kom op gang. Hierdoor zou Rwanda weleens snel kunnen uitgroeien tot een redelijk welvarend land in Afrika.

Hosanna?

Het mag economisch dan erg goed gaan, 8,2% groei behaalt een land niet zomaar, maar er is nog veel te verbeteren. Er is veel kritiek op president Kagame. Economische is hij succesvol, maar de persvrijheid staat onder druk. Het is een autoritair regime. Je kunt je afvragen of dit niet gewoon nodig is in een ontwikkelingsland als Rwanda? Er is al 20 jaar betrekkelijke vrede, de economische groei stabiel. Democratisering is een proces van de lange adem.