Skip to main content
Rwanda

Twee koffiecoöperaties die een fantastische oogst gaan hebben

By 14 januari 2020januari 21st, 2020No Comments

De afgelopen dagen was ik te gast bij twee koffiecoöperaties. Beiden liggen ten noorden van de hoofdstad Kigali. Eén ding is direct duidelijk: de oogst wordt dit jaar erg goed. Het heeft van september tot begin januari veel geregend. Hoewel het voor sommige gewassen te veel was hebben koffie en bananen juist van de regen geprofiteerd. Door de grote hoeveelheden regen zal de oogst eerder starten en eindigen. 

Nova Coffee

Nova Coffee is een coöperatie ten noorden van de stad Kigali. De heuvels zijn er hoog en dat is goed nieuws als je koffieboer bent. Hoe hoger koffie groeit, hoe groter de potentie van de kwaliteit. Een coöperatie bestaat uit een groep koffieboeren, vaak tussen 150 en 600 boeren, soms nog een stuk groter. Iedere coöperatie brengt zijn bessen naar een Coffee Washing Station. Hier wordt het product verwerkt en krijgen de boeren een eerste betaling voor de oogst die zij aanleveren. 

Het Nova coffee washing station is in 2013 gekocht door Agnes en haar man. Zij komen uit de regio en hebben een succesvolle apotheek in Kigali. Het geld dat ze daarmee verdienen investeren ze nu in de regio waar ze zijn opgegroeid. Toen het coffee washing station werd gekocht verkeerde het in slechte staat. Agnes heeft investeringen gedaan in droogbedden en de verwerkingsfaciliteit. De kwaliteit is de afgelopen jaren verbeterd. Dit blijkt ook wel uit de samples die we hebben getest. 

De afgelopen jaren hebben we vaker gezien dat in Kigali succesvolle Rwandezen investeren in de koffiesector in de regio waar ze opgegroeid zijn. Tijdens ons bezoek was ik aanwezig bij een meeting van de coöperatie waar de certificering voor UTZ werd besproken. Het uitvoeren van dit soort trajecten is niet  eenvoudig en daarom is de kennis van iemand als Agnes erg welkom. 

Ik was te gast bij een bijeenkomst van de coöperatie

Haar doel is om voor de boeren uiteindelijk een gezondere leefomgeving te creëren, een betere prijs te krijgen voor de koffie door de kwaliteit te verbeteren en de welvaart in de dorpen te verhogen. Dit werk vergt investeringen en veel doorzettingsvermogen. Het management is vooral bezig met de boeren, niet met zichzelf en dat is erg aansprekend.

Muhondo coffee

De tweede coöperatie die ik bezocht is Muhondo. De boeren en het coffee washing station bevinden zich ten noordwesten van Kigali. Dit gebied ligt net als Nova Coffee op zo’n 2.000 meter hoogte. Doordat de heuvels steiler zijn en de valleien daardoor dieper lijken is dit gebied nog mooier. Het verbouwen van koffie is er lastiger door de steile hellingen. Het is hard werken, maar toen we de Muhondo koffie testten bleek die dan ook erg goed te zijn. De plantage ligt er mooi bij. De koffiebomen hebben veel ruimte en de grond is goed bedekt om uitdroging te voorkomen.  

Met de manager (l) en president van de coöperatie

De farm die we bezochten is biologisch. Deze boer heeft 200 varkens en voorziet daarmee in zijn eigen mest voor de plantage. De omstandigheden waarin de varkens leven zijn erg goed, ze hebben veel ruimte. Er is veel ventilatie en de beesten zien er gezond uit. Op deze plantage staan koffiebomen die 15 kilo bessen leveren tijdens de oogst. De meeste boeren in Rwanda halen ongeveer 5 kilo per boom en het gemiddelde wat je van een goede boom kunt plukken is 9kg bessen. 

Ook het coffee washing station van Muhondo loopt voorop. Er is een soort kas gebouwd van droogbedden met daaroverheen een zeil. Hierin kan koffie sneller drogen en kan er efficiënter gewerkt worden. Deze innovatie komt goed van pas omdat het coffee washing station te klein is geworden voor de 1.050 boeren die hun bessen leveren. Het doel van de Muhondo coöperatie is om in de loop van de tijd helemaal biologisch te worden. 

Beide bezoeken waren erg interessant. De samples van beide koffie coöperaties hadden we al getest en goed bevonden. Er zijn verschillen, dus de komende tijd hebben we stof tot nadenken. In het voorjaar gaan we terug naar Rwanda (en Burundi) om de koffie in te kopen.