Skip to main content
MicrokredietenRwanda

Van €0,- naar €350,- per maand in vijf jaar

By 23 januari 2020No Comments

Iemand waar ik graag op bezoek wilde is Augustin. Hij heeft in 2015 zijn eerste lening afgesloten en die afgelost in 2017. Van deze eerste lening heeft hij in Uganda een Nederlandse koe gekocht voor €650,-. Het doel was melkproductie en mest voor zijn land, Augustin heeft een grote bananenplantage met achttienhonderd bomen. Inmiddels zijn er drie koeien die allemaal drachtig zijn. Ze hebben veel ruimte, goed eten en zien er gezond uit. Dagelijks geven de koeien 15 liter melk. 

Tweede lening

De tweede lening sloot Augustin af in 2017 en heeft hij in 2019 afgelost. Daarom wilde ik hem graag bezoeken om te kijken welke impact dit heeft gehad. Met de tweede lening heeft hij zijn bananenplantage uitgebreid, mest gekocht en mensen ingehuurd om op het land te werken. Hij is ook een sociale ondernemers. Hij heeft al 12.000 stekken van bananenbomen weggeven aan de mensen die voor hem werken om zelf bananenbomen te planten. 

Een van de koeien van Augustin

Van €0,- naar €350,-

We hebben Augustin een aantal keren bezocht, maar nooit het hele verhaal gehoord. Hij vertelde dat hij in 2015 eigenlijk geen inkomen had. Het mooie huis waarin hij woonde had hij gebouwd voor de genocide in 1994. Hij was toen handelaar en verdiende goed. Na 1994 heeft hij zijn huis teruggekregen, maar daarna 20 jaar lang van zijn land geleefd. Hij zat vast omdat hij door de hoge rentes op leningen geen investeringen kon doen. 

Tijdens de genocide is hij gevlucht naar Congo, waar hij twee jaar gewoond heeft voor hij terugkeerde. Toen hij thuis kwam stond zijn huis er nog, maar verder heeft hij alles opnieuw moeten opbouwen. 

Met de twee leningen van de afgelopen jaren heeft hij zijn inkomen van €0,- naar €350,- per maand gebracht. Een nieuwe lening wil Augustin gebruiken om een auto kopen en een koffieplantage beginnen. Zijn eerste aanvraag is door CPF afgewezen, maar volgend jaar gaat hij het opnieuw proberen.