Skip to main content
MicrokredietenVerstrekte microkredieten

Vedaste Kazigaba | Koffieplantage | €2.200,-

By 1 november 2018november 6th, 2018No Comments

Vedaste heeft een groot microkrediet afgesloten. Dit is het grootste microkrediet dat we tot nu toe hebben verstrekt aan een boer. Met €2.200,- heeft hij zijn land uitgebreid en nieuwe koffiestruiken gekocht. Zijn plantage is gegroeid naar meer dan 5 hectare. Vedaste zorgt voor werk voor zijn dorpsgenoten.

In deze video meer over Vedaste en zijn boerenbedrijf:

Update september 2017

Begin september heeft Vedaste de eerste rentetermijnen betaald. Tot nu toe heeft hij zo’n €30,- aan rente betaald. De aflossing vindt waarschijnlijk grotendeels plaats na het oogstseizoen van 2018. We verwachten dus dat Vedaste pas begint met aflossen na een jaar.

Update december 2017

Het is de tweede keer dat Ando Vedaste en zijn familie bezocht. Allereerst komen de financiën aan bod. Vedaste heeft een tweede lening afgesloten. Het blijkt namelijk dat hij de eerste lening al heeft afgelost. Dit nieuws had ons nog niet bereikt en zo worden we toch weer verrast.

Door het verloop van de seizoenen verwacht hij deze tweede lening met een rentepercentage van 6% vanaf halverwege 2018 te gaan aflossen tot aan begin 2019. Hij betaalt nu zo’n €60,- per jaar rente, bij een ‘normale’ lening is dat ongeveer €250,- rente per jaar.

Vedaste is getrouwd en heeft zes kinderen: drie jongens en drie meisjes. Hij is zelf opgegroeid op een boerderij en kreeg zo het vak van boer met de paplepel ingegoten. Jaren geleden nam hij het bedrijf over van zijn ouders en is toen begonnen zijn land langzaamaan uit te breiden.

De priester die boer werd

Ando en Arnold vroegen wat Vedaste zou willen worden als hij geen boer zou zijn. Net als voor veel mensen in Rwanda speelt het christelijk geloof een belangrijke rol in zijn leven. Hij zou graag priester zijn geworden.

Er zijn heel veel boeren. Maar Vedaste is daarnaast ook nog ondernemer. Hij heeft sinds het bezoek van Ando in maart nieuw land gekocht. Zijn bedrijf heeft hij gericht op bananen en koffie. Deze twee gewassen leveren gemiddeld een goede prijs op. Bananen zijn meerdere keren per jaar te oogsten, terwijl koffie maar een keer per jaar wordt geoogst. Sinds de overname van een vlakbij gelegen plantage bezit hij meer dan 3.000 bananenbomen.

De droom van Vedaste is dat zijn kinderen het bedrijf kunnen overnemen. Hij probeert ze daarom enthousiast te maken voor het boerenvak.

Update april 2018

We zijn nu al een paar keer bij Vedaste op bezoek geweest. Dit is een mooie manier om een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling van het bedrijf. Vandaag is hij zelf op pad, daarom spreken we alleen zijn vrouw Marie Rose.

De oogst van dit jaar is beter dan vorig jaar. Er is veel regen gevallen en door de uitbreidingen is de opbrengst toegenomen. Een puntje van zorg is dat er veel bessen zijn die er niet goed uitzien. Het lijkt erop dat het soms teveel regent.

De oogst had er beter uit kunnen zien

Terugbetaling van de lening

Ook het terugbetalen van de lening gaat niet zo snel. Waarschijnlijk komt alles ineens na de koffie oogst, maar dan is het wel te hopen dat de oogst goed genoeg is. De rente hebben Vedaste en Marie Rose wel gewoon betaald.

Lees hier meer over onze bezoeken op maandag 30 april