Skip to main content
MicrokredietenVerstrekte microkredieten

Venuste Usengimana | Koffieplantage | €800,-

By 1 november 2018november 6th, 2018No Comments

Mei 2017

De aanvraag van Venuste kwam binnen in mei 2017. Hij wil zijn koffieplantage uitbreiden van 400 naar 600 koffiestruiken. Met een krediet van €800,- kan hij de struiken kopen en aanplanten. In de komende jaren wordt zijn oogst dan langzaamaan groter.

Betaling rente

Het maandelijkse inkomen van Venuste is zo’n €60,-. Gedurende de looptijd van het microkrediet betaalt Venuste ongeveer €4,- rente per maand. Dit bedrag wordt steeds lager. Bij een normale microfinanciering zou Venuste nu tussen van €16,- en €25,- per maand kwijt zijn aan rente. Dit staat gelijk aan eenvierde tot meer dan eenderde van zijn inkomen. Deze casus maakt ons weer duidelijk dat het verstrekken van microkredieten tegen 25% rente voor een boer als Venuste zinloos is.

Update april 2018

De lening van Venuste loopt nu precies een jaar. Nu we hem voor het eerst bezoeken krijgen we een duidelijker beeld van zijn plantage. Hij heeft 400 bomen  verdeeld over koffie, cassave en sorghum. Zijn inkomen blijkt een stuk hoger te zijn dan uit de aanvraag bleek. Het is zo’n €200,- tot €400,- per maand. Dat past ook beter bij de omvang van zijn plantage. Er zijn 20 mensen afhankelijk van zijn inkomen. Dit zijn zijn vrouw en vier kinderen, maar ook de mensen die voor hem werken.

6 medewerkers in dienst

Venuste heeft zes mensen die permanent voor hem werken. In het oogstseizoen voor de koffie zijn het er zelfs vijftien. We vinden dit een mooie lening om te financieren. Een boer die zorgt voor werkgelegenheid in het dorp helpt ook andere gezinnen aan een inkomen. Niet iedereen kan immers ondernemer zijn. Met een nieuwe lening zou Venuste in de toekomst meer land willen kopen en koffiebomen willen aanplanten.

Wat we ook erg waarderen is dat Venuste een jonge ondernemer is. Hij neemt risico’s en heeft land gehuurd om zijn koffieplantage alvast te kunnen uitbreiden. Met de oogst van dit jaar duidelijk een goede beslissing. Op zijn plantage wordt hard gewerkt. Hier en daar worden wel bonen van minder goede kwaliteit geplukt.

medewerker op de plantage

Koffie oogst 2018

De oogst is dit jaar erg goed. Het is opvallend dat in de Mugina sector iedereen tevreden is over de oogst dit jaar. De regens waren goed. Veel beter dan vorig jaar. Toen was de oogst ook voor Venuste een stuk slechter.

Lees hier het verhaal van Janvier die ook in de Mugina sector woont